Efter Klimakaravanen vil 18-årige Jasmin Wiggers fra Hårby hjælpe landsbyfæller med at lappe det slidte tøj og genskabe nyt af det gamle.
800 kilo affald. Så meget affald producerer vi hver især hvert år som borger i Skanderborg Kommune.
Derfor har kommunen og Renosyd et mål om at reducere affaldsmængden, blandt andet ved at øge genbrug og genanvendelse af især plastik og tekstiler.
Det faktum – sammen med en masse andre oplysninger om CO2 udslip, klima og bæredygtighed – får landsbyer rundt i kommunen præsenteret, når klimakaravanen dette efterår er på landsbyturné. Ruten for Klimakaravanen har de 13 landsbyer selv lagt ved at invitere karavanen ud til netop deres landsby.
Jasmin Wiggers fra Hårby elsker at nørkle med forskelligt håndarbejde. Derfor mener hun, at det er oplagt at få folk i Hårby med til at mødes med nål og tråd og hjælpe hinanden med at nedbringe tekstilaffaldet.
– Det er superspændende at få klimakrisen ned på landsby niveau. Hvor har vi det største aftryk på klimaet, og er der mon andre lige i nabolaget, som gerne vil være med til at tage et fælles skridt ind i den grønne omstilling? Det ser sådan ud, siger 18-årig Jasmin Wiggers og kigger rundt på de omkring 20 borgere fra Hårby, som har tilkaldt Klimakaravanen og er samlet en hverdagsaften i gymnastiksalen på Veng Skole.
– Jeg hev min mor med ved at sige til hende, at selvom hun er over 40 år, kan hun stadig gøre noget for klimaet, siger Jasmin Wiggers og griner med sin mor. Men bag grinet er dagsordenen alvorlig.
Lappe-aftener i Hårby
Det er en del af Skanderborg Kommunes klimaplan 2023-2050 ”Fælles om et klima i balance”, at Klimakaravanen skal styrke formidling og fællesskabet omkring den grønne omstilling. Efter en vinterturné på kommunens biblioteker er turen nu kommet til landsbyerne, hvor der efter oplæg og arbejde med CO2-regnemaskinen bliver lagt kategorier ud på gulvet, så beboerne kan fordele sig ud på grønne tiltag. Det skriver Skanderborg Kommune.
– Jeg elsker at nørkle med forskelligt håndarbejde. Derfor er det oplagt at få folk i Hårby med til at mødes om at nedbringe tekstilaffaldet. Med nål og tråd kommer man langt, hvis yndlingsblusen trævler, eller bukserne skal lappes. Det er mere bæredygtigt end at smide tøj ud og købe nyt, siger Jasmin Wiggers.
Hen over vinteren vil hun samle andre borgere til lappe-aftener. Og der er plads til både dem, der evner at sy og dem, der ikke ved, hvordan man gør.
– Jeg er sikker på, at hvis vi i en lille by som Hårby kan gå sammen i den grønne omstilling, så er der større chance for, at vores tiltag batter. Vi kan lære af hinanden, lyder det fra Jasmin Wiggers.
Inspiration: Eksempler på grønne fællesaktiviteter
- Spis grønt sammen
- Del værktøj eller andet
- Arrangér byttemarkeder
- Organisér samkørsel
- Lav delebilsordning
- Lav vilde fællesarealer
- Plant træer
- Lav affaldsindsamling
- Dyrk grøntsager sammen