Plan for Adelgade klar: Ny bymidte på vej til Skanderborg.

Finansieringen er på plads, og politikerne har vedtaget de endelige principper for ombygningen af den sydlige del af Adelgade. Kulturtorvet bliver også forbedret.

Økonomi- og Erhvervsudvalget vedtog onsdag aften den endelige dispositionsplan for den sydlige del af Adelgade. Det vil sige fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Vestergade og Asylgade fra Adelgade til Parkvej. Kulturtorvet er kommet med i projektet.

Der er afsat 52. mio. kr. til forbedringerne. Projektet finansieres fordelagtigt efter Byfornyelsesloven. 

For at få et byfornyelseslån skal projektet omfatte mere end blot et vejprojekt. Derfor er et gammelt ønske om at omlægge Kulturtorvet også med i projektet. 

Kulturtorvet er ikke særligt egnet til events og aktiviteter, fordi torvet skråner ned mod Kulturhuset. Det skal projektet rette op på, så der bliver bedre mulighed for at lave aktiviteter på torvet.  

– Det er ingen hemmelighed, at det gennem årene har knebet med at finde den ideelle løsning for Adelgade. Med projektet her sætter vi barren højt i forhold til at skabe en midtby, som byder på oplevelser, og som man har lyst til at opholde sig i, siger borgmester Frands Fischer og fortsætter: 

– Det giver rigtig god mening at tænke Kulturtorvet ind i planerne, så vi får et attraktivt samlingssted i midtbyen og bedre mulighed for at skabe sammenhæng fra Adelgade til Kulturhuset og Bybadet. 

Første etape bliver ombygningen af Adelgade syd, og herefter tages der fat på Kulturtorvet. 

Færre biler og flere grønne oplevelser

Som en del af projektet bliver Adelgade ensrettet fra nord mod syd på strækningen fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Alléen. Med færre biler på strækningen kan man skabe en mere hyggelig midtby, hvor det er mere indbydende at opholde sig. Det har været vigtig for byens butikker og for Kulturhuset, at alle skal føle sig velkomne.

– Man kan blandt andet forvente mere grøn bevoksning og træer, som giver mulighed for ophold og læ gennem gaden. Samtidig bliver der mere plads til cyklister, og vi kommer til at have fokus på bæredygtighed eksempelvis gennem brug af lokale genbrugsmaterialer til noget af belægningen, siger formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget Claus Leick og tilføjer: 

– Det vigtigt, at Adelgade bliver tilgængelig for alle. Det stiller også krav til belægningen, og vi kommer eksempelvis ikke til at bruge toppede brosten, som er svære at gå eller cykle på, og som larmer ved bilkørsel. 

Tæt dialog med Midtbynetværket og borgere i byen

Dispositionsplanen bygger på de principper, som Klima-, Miljø- og Planudvalget og Økonomi- og Erhvervsudvalget vedtog sidste år. 

Principperne er formuleret i tæt dialog med Midtbynetværket, der repræsenterer bl.a. Cityforeningen, Kulturhuset og Foreningen Skønnest ved Skanderborg, og med input fra borgere ved Lys Nat i foråret 2023.  

Næste skridt er detailprojekteringen. Herefter skal der gennemføres en udbudsproces, og går alt efter planen begynder anlægsarbejdet i 2025. 

Der bliver i projektet lagt vægt på, at udformningen af den sydlige del af Adelgade på et senere tidspunkt kan videreføres til den nordlige del af Adelgade, så der skabes en god sammenhæng og udvikling i hele gadens længde.

Du kan se dispositionsplanen her (pdf)

Adelgade er 23 meter bred. Det meget brede gaderum og valget af en ensrettet kørsel betyder, at der kan skabes gågadestemning på begge sider af kørebanen. Grønne bede og træer giver læ og skærmer mod trafikken så der er god mulighed for, at man kan opholde sig i byrummet. (Illustration: Lytt)

Facebook