I 2016 kom den første politik for udvikling af Skanderborg Midtby. Siden er der sket meget, og onsdag aften vedtog Byrådet så en opdateret version af politikken, der udstikker retning for udviklingen af midtbyen de næste mange år.
De seneste år har Skanderborg Kommune, private udviklere og et hav af lokale borgere været med til at sætte gang i omdannelsen af midtbyen, så det er blevet et mere levende og spændende sted at opholde sig. Det skriver Skanderborg Kommune.
Kulturhuset er udvidet, og Bybadet er kommet til. Legepladsen i Byparken er renoveret på initiativ fra aktive borgere og foreninger. Og Byrådet har netop vedtaget et ambitiøst projekt med ombygning af den sydlige del af Adelgade og sagt ja til, at Kulturtorvet i samme ombæring skal omdannes.
En række større private boligprojekter er også blevet opført med Lille Nyhavn i den ene ende og Rådhusgården i den anden ende af Adelgade. Flere store projekter er på vej de kommende år.
Udviklingen er med til at give masser af liv og aktivitet i midtbyen. Den reviderede politik skal være med til at sikre, at der også fremadrettet er retning og sammenhæng for udviklingen.
En smuk, sjov og bæredygtig midtby
Politikkens vision er forsat at skabe en by, som er både smuk og sjov at bo i, handle i, investere i, være erhvervsdrivende og turist i – om det er hverdag eller fest. Midtbyen skal vise, hvad Skanderborg står for – at Skanderborg er en by med en stolt historie og identitet, og en bymidte tæt på skov og sø.
Men med revisionen afspejler politikken nu også, at Byrådet siden den første politik for midtbyen, har fået et øget fokus på den grønne omstilling, på kvalitet i byudviklingen og på at gøre plads til en større biodiversitet.
Lokale aktører har bidraget
Mange lokale aktører har bidraget til at forny politikken. I løbet af 2023 er der holdt dialogmøder med Skanderborg Cityforening, Skanderborg Grundejerforening og repræsentanter for udlejere i Adelgade. Kulturhuset, og Skanderborg Museum. Foreningen Skønnest ved Skanderborg, Handicap- og Psykiatrirådet, Landsbyen Sølund, og repræsentanter for FLOK det kommende samlingssted i den gamle Pavillon 5 i Landsbyen Sølund. Derudover har der været dialogmøde på Walters med lokale unge.
Der er kommet mange gode input, som er indarbejdet konkret i politikken. Noget af det som alle aktører har været enige om er, at der skal arbejdes med at skabe flere spændende stiforbindelser for gående og cyklende, så man eksempelvis oplever, at stationen og Skanderborg Museum Perron 1 hænger godt sammen med midtbyen, og at det eksempelvis også er nemt at komme fra midtbyen til Landsbyen Sølund og det kommende samlingssted FLOK.
Der skal arbejdes konkret med stiforbindelser og små oplevelsesrum, som en del af det kommende projekt omkring fornyelse af Adelgade syd.
Du kan læse den revidere politik her (pdf)