Byggeriet af Trailcenter Skanderborg er i gang. Det nye samlingssted for MTB’ere, løbere, vandrere og andre naturglade mennesker bliver indviet i sensommeren. Nordea-fonden støtter projektet med 5,4 mio. kroner, mens Lokale og Anlægsfonden bidrager med 2,7 mio. kroner.
Det imødesete byggeri af Trailcenter Skanderborg mellem Fælleden og Anebjerg Skov er godt i gang.
I disse uger graver entreprenørerne ud og støber fundamentet til det, der skal fungere som et knudepunkt for naturformidling og aktivt friluftsliv. Formålet er at få flere til at benytte naturen på naturens præmisser – især børn og unge skriver Skanderborg Kommune.
Trailcenter Skanderborg er ét ud af fem eksempelprojekter i en national kampagne, som handler om at udvikle nye mødesteder i naturen. Bag kampagnen står Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden.
Trailcentret skal fungere som servicebygning og mødested for alle former for outdoor-aktiviteter, uanset om man vil cykle, løbe, ride, rulle eller vandre.
Både for foreninger og motionister på egen hånd
Arkitektfirmaet Cubo har tegnet bygningen med en rå og enkel æstetik, som hænger sammen med det omkringliggende landskab.
En stor overdækket træterrasse knytter ude- og inderum sammen, mens indendørsfaciliteterne omfatter servicefunktioner som toiletter, tekøkken, isolerede opholdsrum og flerfunktionelle rum designet til at tilpasse sig de skiftende årstider. Der bliver også udendørs brusere med varmt vand, værkstedsfaciliteter og depotrum for de primære målgrupper.
Fordelen ved at placere et trailcenter på kanten mellem Anebjerg Skov og Fælledens idrætscenter er at udnytte faciliteterne optimalt og samtidig skabe synergi mellem de klassiske idrætsgrene på Fælleden og aktivitetsmulighederne i en ung, bynær skov som Anebjerg. Den er rejst af Naturstyrelsen i etaper siden 2009 og lander på ca. 325 ha. svarende til 455 fodboldbaner.
– Jeg glæder mig til at opleve et væld af forskellige friluftsaktive i og omkring trailcentret i løbesko, på mountainbike, hesteryg, yogamåtte eller til CrossGym i naturen, siger formanden for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget, Tage Nielsen og tilføjer:
– Vi skal være stolte over, at trailcenteret er udvalgt som et af de fem nationale eksempelprojekter og har modtaget gavmild fondsstøtte. Det bliver rigtig godt for kommunens aktive friluftsbrugere – både de organiserede i foreninger, og folk der vil motionere i naturen på egen hånd. Men jeg tror også, det bliver en attraktion, folk vil køre efter langvejs fra. På den måde vil det også få en turistmæssig betydning.
Taget af bygningen bliver startrampe
Aktive brugere har deltaget i en omfattende dialog om, hvad trailcentret skal rumme af funktioner, og hvordan det indrettes.
Skanderborg Mountainbike bliver én af de mange brugergrupper på stedet. Klubben har indsamlet ca. 5 mio. kroner til MTB-spor og har fået anlagt en populær teknikbane, der blev taget i brug i november 2023. Teknikbanen bliver koblet på trailcentret med en stor startrampe integreret i taget.
I samarbejde med Naturstyrelsen vil Skanderborg MTB anlægge MTB-spor på arealer nord for Stilling Landevej koblet med Anebjerg Skov med respekt for andre brugere af skoven.
Nordea-fonden støtter Trailcenter Skanderbo
rg med 5,4 mio. kroner, mens Lokale og Anlægsfonden bidrager med 2,7 mio. kroner. Det samlede anlægsbudget lyder på ca. 11,5 mio. kr. Trailcentret forventes klar til indvielse og ibrugtagning i sensommeren.
Bygningen er tegnet af Arkitektfirmaet Cubo. Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen er tildelt kontrakten som hovedentreprenør efter et udbud.
Bygherre er kommunens afdeling for Udvikling, Kultur og Erhverv i samarbejde med afdelingen Anlæg og Ejendomme.
Der er opsat fem plancher om Trailcenter Skanderborg, så de mange nysgerrige, der allerede cykler, løber og vandrer ved Anbjerg Skov kan følge med i byggeprocessen.
Illustration: Cubo Arkitekter.