En status på klimaområdet ser umiddelbart lys ud for Skanderborg Kommune. Men der venter en lang slutspurt for at nå i mål.
For tiende gang siden 2007 har Planenergi udarbejdet CO2-regnskabet for Skanderborg Kommune.
Regnskabet viser, at CO2-udledningen er faldet med 49%. Det skyldes især udviklingen inden for energiområdet, hvor udledningen af CO2 er reduceret med 77%. Faldet er blandt andet sket ved udfasning af kul i fjernvarmeproduktionen, et renere el-net og udskiftning af oliefyr med mere bæredygtige løsninger. Energiforbruget fra private oliefyr er faldet med hele 93%.
Faldet af CO2-udledningen skyldes blandt andet udskiftning af oliefyr med mere bæredygtige løsninger som eksempelsvis denne varmepumpe, der tilhører en borger i Voerladegaard. Foto: Skanderborg Kommune.
– Det er fantastisk at opleve, når de langsigtede løsninger, vi beslutter i Byrådet, bærer frugt. Her ses det tydeligt på tallene, at vores mangeårige indsats med at skifte oliefyr ud med fjernvarme eller andre grønne tiltag nytter i det store billede, siger borgmester Frands Fischer.
Transporten stiger
Transportområdet skiller sig ud som det eneste område med stigende udledning. CO2-udledningen fra transport er steget med 31%. Antallet af køretøjer i kommunen er mere end fordoblet i perioden og kun 8% af dem kører på el. Transport står dermed for ca. 49% af kommunens samlede CO2-udledning.
– Derfor er overgangen til elbiler et centralt element i den grønne omstilling også i Skanderborg Kommune. I kommunens egen flåde af biler er vi godt på vej til at gå over til el. Generelt har vi gode vilkår for at have elbiler i Skanderborg Kommune. 87% af os har mulighed for at lade bil i vores egen indkørsel, og vi er næsten færdige med at opstille offentlige ladestandere. Siden 2023 har vi etableret 74 offentlige ladestandere, fortæller Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
CO2-regnskabet er et vigtigt redskab i arbejdet med at nå kommunens klimamål og sikre, at Skanderborg Kommune lever op til den nationale målsætning om 70% reduktion i 2030. Derfor glæder det Claus Leick, at regnskabet kan hjælpe med at stille skarp på, hvilke områder der skal have et ekstra kærligt skub, så kommunen kan nå målet.
– Det er rigtig godt gået, at CO2-udledningen er reduceret med næsten halvdelen af hvad vi havde for 34 år siden. Hvis vi alle stimler sammen i bussen og gør alvor af en grønnere hverdag, er jeg sikker på, vi kan lykkes med at nå målet. Det er stadig realistisk, hvis vi sætter slutspurten ind allerede nu, og her er regnskabet et nødvendigt redskab, så vi ikke famler rundt i blinde, siger Claus Leick.
Fremtidige tiltag
Udledningen er i faktiske tal gået fra 594.000 tons i 1990 til 300.000 tons i 2022. For at nå målsætningen om en 70 % reduktion i 2030 skal udledningen falde yderligere 127.000 tons. Flere tiltag forventes at bidrage væsentligt til reduktionen for at nå målet i 2030:
- El-import stod i 2022 for 38.000 tons, men denne udledning kan fjernes ved udbygning af sol- og vindenergi.
- Udfasning af olie- og gasfyr samt kul i fjernvarmen fra Studstrupværket kan reducere yderligere 30.000 tons.
- Flere elbiler kan bidrage med en reduktion på 42.000 tons.
Herefter resterer ca. 17.000 tons, som skal findes gennem grøn omstilling af industrien, landbruget, transporten og gennem skovrejsning.