Bred opbakning til en levende midtby med attraktive butikker

Byrådet i Skanderborg Kommune har i mange år arbejdet for at skabe en levende midtby med attraktive og tilgængelige butikker. Det er foregået i dialog med Cityforeningen, som bakker op om ønsket. Planloven definerer helt klare regler for, hvor man kan placere dagligvarehandel.

De sidste seneste dage har Skanderborg Midtby været debatteret både i lokale medier og på sociale medier. 

Skanderborg Vinhandel ønsker at skifte placering fra lokalerne i Adelgade til et større lejemål på Ladegårdsbakken. Problemet er bare, at den placering ikke er lovlig ifølge planloven, og Skanderborg Kommune har derfor gennem længere tid været i dialog med indehaveren af vinhandelen for at finde en løsning. Det er desværre ikke lykkedes, og nu flytter vinhandlen til en nabokommune. 

Men hvad er op og ned i sagen? Her svarer vi på de centrale spørgsmål, og du får syv centrale citater om sagen nederst i artiklen. 

Hvorfor kan Skanderborg Vinhandel ikke flytte til lokalerne på Ladegårdsbakken?
– Planloven er helt klar på dette område. En vinhandel er at betragte som en dagligvarebutik, og den skal efter Planlovens detailhandelsbestemmelser placeres i midtbyen. Eller i et af de bydeslcentre (Højvangscenteret eller området ved Æskebækparken på Vroldvej), som vi har her i Skanderborg. 

Hvis vi ignorerer Planloven og giver lov til, at man kan placere dagligvarebutikker alle steder i byen, bliver handelslivet spredt, og bymidten endnu mere presset end den er i dag. Det vil vi gerne undgå.

Kan I ikke bare give en dispensation?
– Nej. Det er ikke muligt at give dispensation til en enkelt butik. Vi er bundet af Kommuneplanen og detailhandelsreglerne i Planloven, som er ret stramme i forhold til placering af dagligvarebutikker. Hvis det kun handlede om at give tilladelse til engroshandel på Ladegårdsbakken, var der ingen problem.

Kunne I ikke bare definere området som et bydelscenter på linje med det i Højvangen eller på Vroldvej?
– Det ville være en ret voldsom og usikker proces, som ville tage flere år. Vi skulle starte med at få lavet en detailhandelsredegørelse, der skulle påvise, at der var behov for et aflastningscenter på Ladegaardsbakken. Så skulle vi lave ny Kommuneplan og ny lokalplan for området. Og det ville være højest usikkert, om vi ville få lov i sidste ende, fordi der i et aflastningscenter både skal være mindst en dagligvarebutik og en udvalgsvarebutik. 

Hvorfor vil I stavnsbinde butikkerne til midtbyen?
– Det gør vi nu heller ikke. Vi tager ansvar for helheden. Og det bakkes op af Cityforeningen, som repræsenterer de allerfleste butikker. Der er et stærkt politisk ønske at holde handlen i bymidten til gavn for handelslivet generelt. Det er også et lovgivningsmæssigt krav. Ved at fastholde, at detailhandelsbutikker skal være i midtbyen, skaber vi de bedste betingelser for butikslivet som helhed. Det er jo også i den enkelte butiks interesse. 

Skanderborg Kommune har gennem mange år arbejdet for, at butikkerne ikke spredes uden for midtbyerne. Bloms Butikscenter er et godt eksempel. Her holdt Byrådet fast i, at centeret skulle ligge på Adelgade. Hvis centeret var blevet placeret uden for midtbyen (altså hvis der var blevet udpeget et aflastningscenter), havde Adelgade haft langt flere tomme butikker, end tilfældet er i dag.

En forudsætning for at skabe en attraktiv bymidte, som kan tiltrække handlende, er, at dagligvarebutikker og detailhandel er samlet. Det kan virke urimeligt over for den enkelte butik, men vi har jo ansvaret for at tilgodese helheden.

Derudover går vi jo senere i år i gang med at forskønne den sydlige del af Adelgade for 50 mio. kr. Det er også en del af strategien for at bevare en attraktiv midtby med et godt handelsliv.

Hvad er de præcise regler for anvendelsen af lokalerne på Ladegårdsbakken? 
– Formelt må lokalerne på Ladegårdsbakken anvendes til funktioner inden for kategorien ”kontor- og serviceerhverv, forsyningsanlæg”. Jem og Fix og senere T-Hanssen er flyttet til området på et tidspunkt, hvor der måtte placeres ”butikker med pladskrævende varegrupper”. Derfor fik disse butikker, der handler med større varer, lov at etablere sig her. Det giver også mening, fordi den type butikker er svære at finde plads til i midtbyen.

Sagt om sagen i de seneste syv dage

Rigtig mange har forholdt sig til sagen i medierne de seneste dage. Her har vi samlet syv citater. 

Borgmester Frands Fischer (S), byrådsmedlem Anne Heeager (RV) og byrådsmedlem Christina Bottke (V) i Ugebladet 1. juni: 

– Skanderborg Byråd har igennem en årrække taget arbejdet med at sikre levende bymidter alvorligt. Det er afgørende for handelslivet, at vi holder så megen handel som mulig der, hvor vi ønsker at handelslivet, oplevelserne og mødestederne skal være.

Michael Tophøj Sørensen, Aalborg Universitet med ekspertviden om planloven i nyhedsbrevet SkanderborgLiv den 7. juni:

– Generelt kan en kommune godt give dispensationer fra en lokalplan, hvis det ikke strider mod de gældende principper i planen. Men når der så er tale om detailhandel, som dagligvarebutikker, så gælder der nogle helt særlige regler, som kommunen skal overholde – der er ingen elastik.

Centermanager i Bloms butikker Flemming Enghave i nyhedsbrevet SkanderborgLiv 7. juni:

– Det har da en kæmpe betydning, hvis butikker ligger rundt omkring, for så spreder du detailkunderne på et stort område. Det betyder naturligvis, at man på sigt vil udvande den bymidte, der er så vigtig for enhver handelsby. Det vil betyde færre butikker i bymidten, altså mindre attraktion i forhold til at fastholde og tiltrække nye butikker. 

Chef for Plan, Teknik og Miljø Karen Margrethe Høj Madsen i Ugebladet 1. juni:

– En vinhandel er i forhold til Planloven en dagligvarebutik, og man må kun etablere en dagligvarebutik i et bycentrum, ligesom vi har hernede i Skanderborg eller i et aflastningscenter eller bydelscentre som Højvangs Centret og området ved Vroldvej. Og det er kun der, vi må etablere dagligvarebutikker. Der er Planloven rigtig striks.

Erhvervschef Marianne Kristensen, ErhvervSkanderborg: 

– Det er uden tvivl en ulykkelig situation, Jess Juul Hansen er havnet i. Og det er ærgerligt, når gode virksomheder forlader kommunen. Vi bakker selvfølgelig kommunen op i, at planloven skal følges. Den er til for at sikre, at vi har en attraktiv bymidte i Skanderborg. Overvejer man at flytte eller udvikle sin forretning, er man altid velkommen til at få gratis vejledning hos os. Det gælder også, når der er brug for at få styr på regler og love eller komme i kontakt med kommunen.. 

Formand for Skanderborg Cityforening Pia Heide Sørensen i nyhedsbrevet SkanderborgLiv 7. juni:

– Hvis vi lader detailbutikker flytte ud af midtbyen, så vil det blive svært for borgerne at møde den her attraktive bymidte. Vi synes det er ærgerligt, og vi ønsker at alle har mulighed for at vækste, men jeg håber, at vi kan blive ved med at have butikkerne samlet. 

Borgmester Frands Fischer (S) formand, Økonomi- og Erhvervsudvalget og Thomas Cordtz (K) næstformand, Økonomi- og Erhvervsudvalget i Ugebladet 2. juni:

– Det her handler netop om god erhvervspolitik. For vi varetager butikshandlens interesser samlet set ved at holde udvalgsvarebutikker og dagligvarebutikker i midtbyen. Det er i øvrigt også i overensstemmelse med det cityforeningen ønsker. Ved at samle butikkerne i midtbyen, står detailhandlen stærkere, og vi har de bedste muligheder for at skabe en attraktiv by som kan tiltrække handlende. Det kan måske virke urimeligt overfor den enkelte butik, men vi har som lokalpolitikere ansvaret for at tilgodese helheden. Og der er for mange eksempler på døde bymidter, hvor handlen er rykket ud af byen. Den udvikling ønsker vi ikke.
 

Facebook