Fra overskudsjord til ressource – nu får Hørning kuperet grønt område.

Udgravningen til et stort erhvervsområde på Hvidkildevej i Hørning giver 100.000 m3 overskudsjord. Det får nu nyt liv som bakker og dalstrøg i et stort rekreativt område i nærheden. Borgerne får et nyt udflugtsmål, og samtidig beskyttes grundvand og biodiversitet.

Ved mange store byggeprojekter i Danmark bruger bygherren penge og CO2 på at fragte overskudsjorden væk.

Sådan er det ikke ved et stort erhvervsprojekt i Hørning. Skanderborg Kommune er i gang med at etablere en udstykning på ca. 300.000 m2 erhvervsjord, hvor der bliver plads til ca. 30 virksomheder.

Fra regnvandsbassiner, grøfter og vejtracéer opgraves ca. 100.000 m3 jord. Ambitionen er, at 4/5 af jorden skal ”genbruges” i et stort grønt område, som etableres ved siden af det nye erhvervsområde. 

Det rekreative område bliver på 35.000 m2. I dag er det blot en pløjemark, men snart begynder arbejdet med at skabe et attraktivt rekreativt område, der i sammenhæng med de fælles friarealer i udstykningen vil udgøre godt 150.000 m2 grønne områder.

Skanderborg Kommune etablerer bakker, dalstrøg og vandhul, som kan optage store mængder regnvand, så risikoen for oversvømmelser efter skybrud mindskes. 

– Borgerne i Hørning har noget godt i vente. Det grønne område er resultatet af gennemtænkt planlægning og godt engagement fra lokalområdet. I efteråret 2022 deltog mange borgere, naboer og foreningsaktive i en workshop om indretningen af det grønne område, og de mange ideer har vi taget med i det videre arbejde, siger Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget. 

Klimasikring og bakker til leg

Landskabsarkitekterne MBYLand har bearbejdet de mange ideer og forslag, som blev præsenteret på et borgermøde i Hørning i januar. 

Der var stor opbakning til skitserne. De viser blandt andet vandløb, stier, områder med varieret beplantning og ikke mindst en bakke på 6-10 meter, som skærmer erhvervsområdet af fra de nærliggende boligområder. Den skaber også et flot, kuperet terræn, som giver en række muligheder for leg og bevægelse. 

Bakken og resten af det rekreative område bliver etableret med den overskydende jord fra erhvervsudstykningen.  

– Vi slår ikke bare to, men seks fluer med ét smæk ved at anlægge det grønne område med jorden fra udgravningen af erhvervsområdet, siger Bente Hornbæk, der er chefkonsulent i Udvikling, Kultur og Erhverv og projektleder på det rekreative område, og fortsætter:

– Borgerne får et godt sted at gå, løbe og slappe af; vi adskiller erhvervsområdet fra det eksisterende beboelsesområde; vi klimasikrer; vi beskytter et vigtigt grundvandsreservoir og skaber øget biodiversitet. Og samtidig sparer vi penge og CO2 ved ikke at skulle transportere jord væk fra området på lastbil efter lastbil, siger Bente Hornbæk.

Anlægsarbejdet med det rekreative område ved Niels Bohrs Vej begynder i løbet af marts, når jorden er frostfri og klar til bearbejdning. 

Etableringen af det nye rekreative grønne område begynder i marts. Illustration: MBYLand
Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *